Burger – pełnowartościowy posiłek?

Burgery zwykle kojarzą nam się z żywnością typu Fast Food, która uznawana jest za niezdrową. Wszystko zależy jednak od jakości oraz sposobu przygotowywania poszczególnych składników. Odpowiednio przyrządzony i skomponowany burger może stanowić pełnowartościowy posiłek, który zapewni organizmowi nie tylko energię, ale również dostarczy składników odżywczych, witamin i minerałów.

Pełnowartościowy posiłek musi dostarczać organizmowi białek, tłuszczy
i węglowodanów.  Źródłem białka w burgerze jest zazwyczaj mięso wołowe.  W 100 g mięsa (mniej więcej tyle potrzeba do przygotowania burgera) znajduje się średnio 17g pełnowartościowego białka, które dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych (takich, których nie jest on w stanie sam wytworzyć).

Główne źródło tłuszczu w burgerze również stanowi wołowina. Przeciętnie mięso wołowe zawiera około 20% tłuszczu. Oznacza to, że w porcji 100g znajdziemy 20g tego składnika. Zawartość tłuszczu w burgerze zależy również od metody obróbki termicznej mięsa. Preferowane jest grillowanie lub pieczenie, gdyż pozwalają na zmniejszenie ilości tego składnika.

Najważniejszym węglowodanowym składnikiem burgera  jest oczywiście bułka. Szeroki wybór pieczywa pozwala na dopasowanie tego składnika do osobistych preferencji
i potrzeb konsumenta. Jednak aby burger dostarczył nam jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej wybierać bułki z mąki razowej, pełnoziarniste, które są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, oraz witamin m.in. z grupy B.

Poza białkiem, tłuszczami i węglowodanami,  w burgerze znajdziemy także różne witaminy i składniki mineralne, w zależności od użytych dodatków.  Pomidor i papryka są źródłem witaminy C oraz potasu,  a sałata zawiera wapń i kwas foliowy.

Odpowiednio przygotowany burger może zatem być nie tylko smacznym daniem, lecz również pełnowartościowym posiłkiem. Komponując go warto pamiętać o dodatku jak największej ilości ulubionych warzyw, które zwiększą walory smakowe oraz wartość odżywczą burgera.